2011. augusztus 4., csütörtök

A mimika leleplezi gondolkodásodat.

A mimika leleplezi gondolkodásodat
avagy
Miért szeretik a csirkék a szép embereket?
A nyugati kultúrában az arc fedetlen, kivéve, ha szemüveg kerül rá, vagy szakáll, esetleg bajusz, vagy az „arcba” fésült hajunk. Az arcon izmok mozgása által keletkező mimika, állandó közlési csatorna aktuális érzelmi állapotunkról. 7 alapérzelmi állapot megjelenítésére vagyunk képesek bárhol is születünk meg bolygónkon.

ÖRÖM
BÁNAT
MEGLEPETÉS
FÉLELEM
HARAG
UNDOR
ÉRDEKLŐDÉS

Mimikai szempontból a legfontosabb a szem, a szemöldök és a száj mozgása.

Általában nem tudatosan alkalmazzuk, kivéve, ha valamilyen célból regulázni, ellenőrizni akarjuk arcunk mozgását.

Kulturális ( fátyol használata az arcon pl. az araboknál )
Társasági helyzet ( pókerjáték közben mozdulatlan u. n. „pókerarc” )
Színészek arcjátéka ( hatáskeltés )

A felsorolásban nem szerepel a nyelv, mégis ha kinyújtjuk, biztosan túlzóan fejezzük ki elégedetlenségünket másokkal szemben. Az orrunk sem vesz részt az érzelmek kifejezésében.

Az arc alakjának is kommunikációs értéke van, de leginkább a rárögzült érzelmeknek: - mosolygós, vidám, morcos, komor stb.

Az arcunk tökéletességével foglalkozunk szinte a legtöbbet. Aki elhanyagolja, azt üzeni vele a környezetének, hogy nem törődik mások véleményével, nem az arcával akar hatást elérni.

Máz, mimikri, make-up, évezredek óta ott van a nők arcán. (régebbi korokban a férfiak is éltek vele) Púder a hibák eltüntetésére, szemfesték a szem kiemelésére, rúzs az ajkak teltebbé varázslására. Mindegy mi, csak a külvilágnak tetsző legyen, fedje el az igazi arcunkat, érje el a legjobb hatást a környezetünkben. Egy egész ipar épült rá a szépség/tökéletesség szándékára.

Stefano Ghirlanda, Liselotte Jansson és Magnus Enquist, a Stockholmi Egyetem kutatói kapták 2008-ban a Citrom Nobel díjat, mert felfedezték, hogy a csirkék a szép embereket szeretik! Erre úgy jöttek rá, hogy megtanították a csirkéket felismerni egy átlagos női arcot, de férfit nem (és fordítva is). Az ezt követő vizsgálat során az állatok előnyben részesítették azokat az arcokat, amelyek megfelelnek az emberek által szexuálisan vonzónak tartott arcoknak (egyetemi hallgatók véleménye volt a referencia). Ez arra utalhat, hogy az emberek vonzódása az idegrendszer általános tulajdonságaiból adódik, és nem az arcokhoz való alkalmazkodásból

Azért citrom, mert eme tudás nélkül is meglenne az emberiség a hátralévő évezredeiben. A felfedezés azért érdekes mégis, mert igazolja a természeti-biológiai küldetését az emberi fajnak. Tudvalévő, hogy két genetikai kódolás élvez elsőséget a fajok rendeltetése szempontjából: a faj fennmaradása – túlélés, és a faj fenntartása – szaporodás. Vajon a hibátlan, tökéletes és szép embernek (példánynak) van nagyobb esélye erre, vagy a hibás, tökéletlennek?

Ha a csirke a szép nőt választja, aki aztán megragadja, elvágja a nyakát és jó kis levest főz belőle, valószínűleg tévedett! A külsőség nem lehet fontosabb a belső értékeknél.

A jóság és a hálaérzet sorsunkért, a pozitív gondolkodás olyan mély jeleket rajzol az arcra, hogy érdemesebb miatta a belső szépséget gondozni.

Dr. Kurtáné Láda Klára

Nincsenek megjegyzések: